Fort Napoleon

Fort Napoleon, Oostende

Herbestemming

Dit fort is één van de twee duinenforten die Keizer Napoleon liet bouwen te verdediging van de belangrijke havenstad Oostende. Omdat later de stedelijke ontwikkeling van Oostende tot koninklijke badstad zich enkel op de rechteroever van de havengeul afspeelde, bleef dit Fort gedurende verschillende decennia intact. Het Fort werd meermaals bedolven onder tonnen zand waardoor het afgeschermd werd voor de gure weersomstandigheden. Tijdens de beide wereldoorlogen kreeg het Fort tijdelijk zijn militaire functie terug. Na een korte periode als museum kende het Fort een periode van verval en vandalisme.

 

Uiteindelijk werd het Fort herbestemd tot ontmoetingsplek & broedplaats voor creatieve activiteiten en socio-culturele manifestaties. Het kreeg meermaals de gekende kunsttriënale Beaufort over de vloer. De middelste gaanderijen werden wind- en waterdicht afgesloten met metalen ramen waardoor er ruimte ontstond voor een onthaal, erfgoedwinkel, tentoonstellingsruimte en een aantal vergaderplekken. Ter hoogte van de droge gracht werd een modern glazen volume bijgebouwd om er de bistro Napoleon in onder te brengen (met inrichting van de hand van interieurontwerper Fabiaan Van Severen). Het Fort Napoleon werd, met zijn 75.000 betalende bezoekers per jaar, ook één van de meest gekende toeristische trekpleisters van de Belgische Kust. Samen met de horeca-uitbating resulteerde dit in een rendabele exploitatie.

 

Het sluitstuk van de herbestemming is de toekomstige aanleg van het historisch glacis en de bedekte wegen rond het Fort. Op deze wijze zal het de enige plek in Europa zijn met een historische verdedigingsgordel. Deze aanleg zal niet alleen een bijkomende toeristische troef zijn, het creëert ook midden in de Oosteroeverduinen een nieuw openbaar plein waardoor buitenmanifestaties rond het Fort georganiseerd kunnen worden.

Eigenaar: Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap

Onze opdracht: coördinatie & aansturing (als Herbestemmingscoördinator bij Erfgoed Vlaanderen vzw)

Jaar: uitvoering in diverse fasen van 1998 tot 2014

i.s.m.: Architectenbureau Govaert &Vanhoutte (Brugge) & Antea Group (Antwerpen)

© 2018 Erfgoedstudio