Kasteeldomein Wippelgem

Kasteeldomein Wippelgem, Evergem

Herbestemmingsplan

Het kasteeldomein van Wippelgem werd aangekocht door de gemeente Evergem met als doelstelling om het een nieuwe duurzame maatschappelijke invulling te geven. Het domein wordt een ontmoetingsplek voor de lokale bevolking en een aantrekkingspool als belevingsvolle recreatieve plek voor de ruimere regio.

 

Het domein omvat diverse waardevolle gebouwen zoals het imposante kasteel zelf, een koetshuis, een originele duiventoren, een ommuurde moestuin met serre, een ijskelder en een hovenierswoning. Daarnaast liggen deze gebouwen in een belevingsvol parkdomein met diverse mooie dreven en uitzichtpunten. Een uniek kader dus voor diverse invullingen of hergebruik.

 

Via een participatieve aanpak en verschillende workshops werden de bewoners van Evergem uitgenodigd om mee na te denken over mogelijke invullingen voor de diverse gebouwen en het parkdomein. Diverse stakeholders werden betrokken bij het analyseren en uitwerken van mogelijke projectzones op het domein. Ook studenten tuin-architectuur hielpen mee bij het uitwerken van de landschappelijke zones op het domein.

 

Dit alles resulteerde in een duidelijk, haalbaar en duurzaam herbestemmingsplan voor het kasteeldomein. Dit plan vormde uiteindelijk het uitgangskader voor het op te maken beheersplan en diende voor de diverse gemeentelijke diensten van Evergem als beleidsinstrument om de verdere aanpak en invulling van het kasteeldomein te realiseren op het vlak van groenbeheer, infrastructuurwerken, evenementbeleid en communicatie.

Opdrachtgevers: Gemeente Evergem

Onze opdracht: Opmaak herbestemmingsplan

Jaar: 2017-2018

i.s.m. Antea Group (Antwerpen) en Iris Steen (Leuven)

© 2018 Erfgoedstudio