Tramsite Schepdaal

Tramsite Schepdaal, Dilbeek

Herbestemmingsonderzoek met reeds gerealiseerde openstelling

De tramsite Schepdaal is een stille getuige van de historische buurtspoorweg tussen Ninove en Brussel. Het is één van de enige authentieke tramsites in Vlaanderen waar de originele configuratie van een tramsteltplaats met werkatelier nog integraal aanwezig is.

 

In samenspraak met de gemeente Dilbeek en META, de koepelvereniging in Vlaanderen voor historische trams en autobussen, werd een plan ontwikkeld om de openstelling en het gebruik van de site aan te wakkeren. De historische trams en industriële gebouwen werden hierbij als kapstok gebruikt om de sfeer en de beleving te versterken.

In het stationsgebouw werd een nieuw onthaal ingericht, de bezoekers kunnen dankzij audiogidsen op eigen houtje de site te ontdekken en de grote tramloodsen werden ingericht tot multifunctionele ruimtes met plaats voor culturele manifestaties, informatie en beleving.

 

Er wordt een horecafunctie voorzien binnen het historisch interieur van de bestaande locomotiefloods met aansluitend een geïntegreerde nieuwbouw in cortenstaal. Verder worden een aantal locaties op de site herbestemd tot kantoorruimtes (goederenmagazijn) en een woonruimte (stationsgebouw).

 

Eigenaar: De Lijn

Onze opdracht: coördinatie en aansturing (als Herbestemmingscoördinator bij Erfgoed Vlaanderen vzw)

Jaar: 2011 & 2012

i.s.m.: architecten BOB361 (Brussel) en ontwerpbureau Sien (Brussel)

© 2018 Erfgoedstudio