Tuchthuis Vilvoorde

Tuchthuis, Vilvoorde

Herbestemmingsonderzoek voor het cellencomplex

Het tuchthuis in Vilvoorde werd op het einde van de 18de eeuw gebouwd als de tweede ‘moderne’ gevangenis van Vlaanderen, na die van Gent. Hygiëne, gezondheid en luchtventilatie waren de uitgangspunten voor de ontwikkeling van oorspronkelijke site. Het gebouw kende een bewogen geschiedenis en werd grotendeels afgebroken. Het resterende gedeelte werd beschermd als monument en een deel van de gronden & gebouwen werd ontwikkeld tot vastgoedproject waarin horeca, kantoren, verblijf en vrije tijd een plaats kregen.

 

Het oudste en meest authentieke deel van het tuchthuis, het cellencomplex, werd niet mee opgenomen in deze vastgoedontwikkeling. Hiervoor werd nadien een afzonderlijk herbestemmingsscenario opgesteld vertrekkende vanuit één van de speerpunten van de gemeente Vilvoorde m.n. ‘media’. Het cellencomplex zou hierbij ontwikkeld worden als multifunctionele kantoorruimte voor startende, creatieve mediabedrijven. Daarnaast werd ook plaats voorzien voor ondersteunende ruimtes zoals een gemeenschappelijke horeca/refter, vergaderzalen en een congresruimte. Gelijktijdig kan de site, door een optimale inrichting & organisatie, ook toegankelijk gemaakt worden voor bezoekers die op deze wijze de geschiedenis en de leefomgeving van het cellencomplex kunnen komen beleven.

 

Eigenaar: Stad Vilvoorde

Onze opdracht: opmaak herbestemmingsstudie (als Manager Erfgoedbeheer bij Herita vzw)

Jaar: 2011

© 2018 Erfgoedstudio