Brugge | 2024 (in uitvoering)
Opdrachtgever | De Vlaamse Waterweg
Partner | SBE
De historische stadskern van de stad Brugge werd in 2000 door UNESCO erkend als werelderfgoed. Deze erkenning houdt o.m. in dat belangrijke ingrepen binnen de afgebakende kern- en bufferzone worden getoetst op hun mogelijke impact op de kernkwaliteiten die de basis vormen van deze erkenning.
Naar aanleiding van de realisatie van de nieuwe Krakelebrug aan de noordelijke zijde van Brugge werd Erfgoedstudio door de Vlaamse Waterweg gevraagd om een HIA (Heritage Impact Assessment) uit te voeren. Dit in nauwe samenwerking met SBE, het studiebureau verantwoordelijk voor het ontwerp van de brug en de omgeving daarrond, en met diverse diensten van de Stad Brugge (Mobiliteit en Monumentenzorg & Erfgoedzaken). NB: de huidige draaibrug is sinds 2022 buiten gebruik na een aanvaring met een binnenschip. Het onderzoek startte met een historische analyse van dit stadsdeel.
Hieruit bleek dat de betrokken sectie van het kanaal Brugge-Oostende al veel wijzigingen onderging sinds het ontstaan uit de Ieperleet (Handelskom in de 17de eeuw en binnenhaven in de 20ste eeuw, met de aanleg van de Zwaaikom en de eerste Krakelebrug, …).
Daarnaast wordt de impact van de verschillende brugtypologieën onderzocht, in het bijzonder ook op de historische morfologie (o.m. vormgeving historische waterwegen) en op de historische skyline van de stad, twee erg relevante kernwaarden van de Outstanding Universal Value (OUV) van de UNESCO-bescherming. Verder wordt ook de mogelijke cumulatieve impact onderzocht van andere bruggen over de vaart in dit stadsdeel.
Oude foto's: Beeldbank Brugge