Brugge | 2022
Opdrachtgever | CAAAP
Partner | Bildt
De historische stadskern van de stad Brugge werd in 2000 door UNESCO erkend als werelderfgoed. Deze erkenning houdt o.m. in dat belangrijke ingrepen binnen de afgebakende kern- en bufferzone worden getoetst op hun mogelijke impact op de kernkwaliteiten die de basis vormen van deze erkenning.
De site Lanssens ligt ten noorden van de stad Brugge in een havengebied dat aan het begin van de 20ste eeuw ontwikkeld werd. Hier wordt een nieuwbouwproject gepland met daarin o.m. een woontoren van 50 meter hoog. Deze nieuwe ontwikkeling maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject van het Kaaidistrict.
Hoewel de projectzone buiten de UNESCO kern- en bufferzone gelegen is, werd – omwille van de hoogte van de nieuwbouw – gevreesd voor een negatieve impact op de kernkwaliteiten van de UNESCO-erkenning; daarom was een HIA (Heritage Impact Assessment) noodzakelijk.
De studie gaf een duidelijk inzicht in hoeverre de beoogde ingreep een risico vormt voor de kernkwaliteiten van het werelderfgoed, in het bijzonder op de historische skyline van de stad. Om dit te onderzoeken werden zichtpunten en zichtassen gedefinieerd, geanalyseerd en gewaardeerd. Onze kennis en expertise met de historische context en eigenheid van de stad Brugge was hierbij zeer waardevol.
Bij de opmaak van deze HIA werd zowel het architectenbureau Bildt betrokken - als ontwerper van de nieuwbouw -, de projectontwikkelaar CAAAP en de Dienst Monumentenzorg & Erfgoedzaken van de stad Brugge.
Visualisaties nieuwbouwproject: Bildt